Fiskars Village on luonto- ja kulttuurimatkailijan unelmakohde
Fiskars Village sijaitsee Raaseporissa, lyhyen ajomatkan päässä pääkaupunkiseudulta. Tee kulttuurimatka Etelä-Suomessa, tule Fiskarsiin.
Fiskars Village, joka sijaitsee Raaseporin kunnassa noin 80 kilometrin päässä Helsingistä ja 100 kilometrin päässä Turusta, on upea kulttuuri- ja luontokohde Etelä-Suomessa. Fiskarsissa on kaikkea, mitä voi päiväretkeltä tai pidemmältäkin pistäytymiseltä toivoa: upeaa luontoa, metsiä, järviä ja joenrantaa, sekä kulttuuria käsityöpajojen, putiikkien ja historiallisten rakennusten muodossa. Vanhalla Fiskarsin ruukkialueella on myös laadukkaita ravintoloita sekä artesaanijuomatuotantoa, eikä ruokamatkailija joudukaan Fiskars Villagessa pettymään.
Tunnelmallista mökkimajoitusta Fiskarsissa
Natura Vivan Myllyjärven mökki sijaitsee vain muutaman kilometrin päässä Fiskarsin kylältä, Myllyjärven rannalla. Mökki on järven ainoa asumus, joten täällä voit nauttia luonnonrauhasta vailla muita ärsykkeitä. Mökki sopii kolmelle kesäkauden ulkopuolella ja kesällä sen edustalle pystytetään Tentsile, jonka avulla majoitut Myllyjärven mökillä vaikka kuuden henkilön porukalla! Varaa Myllyjärven mökki täältä!
Luonto Fiskars Villagessa kaikkialla läsnä
Fiskars Village sijaitsee Fiskarsinjoen varressa vehmaassa jokilaaksossa. Joki virtaa Karjalohjalta asti, suuremmasta Degersjöjärvestä Borgbyjärven kautta Suomenlahteen. Fiskarsin luonto muistuttaa hieman keskieurooppalaista jokimaisemaa ja ilmasto on hieman tavanomaista lauhempi. Alueella on suomalaisittain harvinaisia kasvi- ja puulajeja. Alueen lukuisat pienet järvet ovat puhtaita ja kirkkaita kala- ja rapuvesiä.
Fiskarsin luontoon pääset parhaiten tutustumaan alueen luontoteemaisten luontopolkujen kautta. Fiskarsin vanhalta ruukkialueelta lähtevät kahden kilometrin mittainen Puulajipolku ja neljän kilometrin mittainen Risslan metsäpolku. Nämä polut pääset parhaiten kokemaan jalkaisin – pyöräily on Risslan metsäpolulla kielletty. Lisäksi Fiskars Village Trail Center, alueen pyöräilykeskus yli 60 kilometrin reittiverkostoineen kutsuu kaikkia maastopyöräilijöitä tutustumaan alueen upeisiin pyöräreitteihin.
Vanhan Fiskarsin ruukkialueen historiaa
Fiskarsinjoki on ollut menneinä vuosisatoina tärkeä tukinuittoreitti sekä vesireitti alueen ruukeilla jalostetulle rautamalmille. Degersjön, Fiskarsinjoen ja Börgbyjärven kautta on kuljetettu rautamalmia Suomenlahdelle ja alueen järvien kyliin. Alueella onkin runsain mitoin historiallisia merkkejä varhaisesta jokireitistä.
Fiskars Village on alueen huikean hienosti säilynyt ruukki Fiskarsinjoen rannassa. Alueen rautaruukki on perustettu alun perin 1600-luvulla, ja pian Fiskarsin ruukki yhdessä Antskogin ja Billnäsin ruukin kanssa muodostivat Etelä-Suomen raudantuotannon keskuksen. Fiskarsin tarvitsema rauta laivattiin aluksi Tukholman saaristosta. Fiskarsissa oli metsää, josta saatiin polttopuuta ruukin uuneihin, sekä vesivoimaa kääntämään hammaspyöriä.
1800-luvulla Fiskarsin ruukki alkoi keskittyä raudan jalostamiseen. Ruukin yhteyteen rakennettiin käsityöpajoja sekä Finlaysonin tehtaat puuvillan jalostamiseen. Alueella kasvatettiin myös karjaa vuoteen 1970 asti. Ruukkia kehitettiin myös asuinympäristönä, ja sinne rakennettiin muun muassa sairaala sekä koulu. 1800-lukua voidaankin pitää Fiskarsin ruukin kulta-aikana, ja useat kylän historialliset rakennukset ovat tuolta ajalta. Vanhin ruukin säilyneistä rakennuksista on vuodelta 1765 peräisin oleva Ruukinkonttori.
Fiskars Villagesta kulttuurikeskus 1990-luvulla
1900-luvun suursodista ruukki selvisi enimmäkseen vahingoittumattomana. 1900-luvun aikana Fiskars-yhtiöstä kehittyi se monialayritys, jona se nykyään tunnetaan. 1990-luvun alussa ruukkialuetta alettiin kehittää “Elävä ruukki” -teemalla – tarkoituksena oli säilyttää ruukin elämänmeno, vaikka tehtaat olivat jo muualla. Alueelle alkoi muuttaa pienyrittäjiä ja käsityöammattilaisia. Vuonna 1996 perustettiin Fiskarsissa toimivien käsityöläisten, muotoilijoiden ja taiteilijoiden osuuskunta, jossa on nykyään yli 120 jäsentä.
Syö ja juo Fiskarsissa
Fiskars on myös herkuttelijan vierailukohde. Mikäpä olisikaan metsä- ja kulttuuripäivän jälkeen mukavampaa kuin istua maukkaan aterian äärelle tunnelmalliseen ravintolaan tai kahvilaan? Fiskarsissa toimii monia lähi- ja luomuruokaan panostavia ravintoloita ja herkkukauppoja. Paikallinen panimo valmistaa artesaanijuomia, jotka maistuvat ruoan kyytipoikana.