Siirry sisältöön

Pöllöretki Repovedellä

Pöllöretki Repovedellä
25,00 €
5,00 €

Kauppias

Eräneninfo.eranen@gmail.com+358405213821Y-tunnus:2959323-3Kauppiaan ehdot

Pöllöretki 8.3.2024 on varattu täyteen! (16.1.2023)

Talvella Repoveden kansallispuisto tarjoaa vähemmän tunnettuja elämyksiä kuten äänettömyyden, mahdollisuuden nähdä kevätöisen taivaan tähdet ilman häiritsevää valosaastetta ja kuulla metsien viisaisiin eläimiin uskottujen pöllöjen kevätsoitimen äänet. Retken aikana yhdeltä paikalta voi samanaikaisesti parhaimmissa sää- ja kuunteluolosuhteissa kuulla kolme, jopa neljä eri pöllölajia ja lisäksi äänessä voi olla useita saman lajin yksilöitä. 

Repoveden kansallispuiston kevättalvinen luonto ja pöllöt

Repoveden kansallispuiston alue on jylhää ja erämaista aluetta, jossa kalliojyrkänteiden ja mäkien välissä polveilee kirkasvetisiä järviä ja suojaisia lampia. Alueen metsät ovat eri-ikäisiä vaihdellen muutamien vuosikymmenten ikäisistä mäntymetsistä yli satavuotisiin tummiin kuusikoihin. Alueen maastotyyppi ja metsät tarjoavatkin pöllöille hyvät elinolosuhteet vaikka jyrsijöitä vilistäviä viljelysmaita ei puiston sisällä olekaan.

Kansallispuistoon alueen pöllölajisto on varsin rikas. Varpus- ja helmipöllöt ovat yleisimmät ja kuuluttavat reviireitään joka keväisesti. Viirupöllö puhaltaa omaa kumeaa koiramaista soidinääntään havahduttaen retkeilijän toteamaan, ettei puisto ole aivan äänetön talvellakaan. Huuhkajalle kalliojyrkänteiden täyttämä puisto tarjoaa useita soveltuvia pesäpaikkoja ja tämä suuri pöllö on toisinaan kuultavissa puiston korkeiden lakien päältä sen äänen kantautuessa puiston lähialueilta. Lapinpöllökin on puistossa vieraillut mutta pysyvä asukas tämä upea harmaa pöllö ei puistossa tiettävästi kuitenkaan ole. 

Ajankohta, kesto ja paikka

Retkelle osallistuvat kokoontuvat pe 8.3.2024 klo 17.15 Tervajärven välinevuokraamolle Repoveden kansallispuiston Tervajärven sisääntuloon osoitteeseen Kivisilmäntie 720, 47910 Kouvola. Retki päättyy klo 22.30 mennessä aloituspaikkaan. 

Pöllöretkestä

Pöllöretki alkaa opastuksen aloituspaikalta, jossa opas kertoo kansallispuiston alueen pöllöistä, niiden elinalueista, elintavoista, äänistä jne. Aloituksen jälkeen toteutetaan n. 3 km kuunteluretki jalkaisin rauhallisesti edeten, pysähdellen ja kuunnellen. Kuljettava reitti kulkee alueen tiestöllä ja reiteillä. Jos maastossa on runsaasti lunta, retkeä ei suunnata reiteille.

Kuunteluretken ensimmäisen vaiheen jälkeen pidetään tauko kansallispuiston taukopaikalla ja nautitaan nuotiosta sekä eväistä.

Tauon jälkeen tehdään toinen kuunteluretki suntautuen takaisin lähtöpaikkaan. Sää- ja lumiolosuhteet huomioiden paluureitti voi olla sama kuin ensimmäinen reitti. Paluureitin pituus on n. 3 - 5 km.

Osallistujamäärä ja ilmoittautuminen

Retkelle on yhteensä 16 paikkaa ja ilmoittautuminen sulkeutuu retkipäivänä klo 10.00. Retki toteutetaan mikäli retkelle ilmoittautuu vähintään 5 osallistujaa (maksulinkki lähetetään asiakkaalle varaamisen jälkeen kun riittävä määrä osallistujia on ilmoittautunut).

Hinta ja retken sisältö

Retken hinta on yli 14 vuotiailta 25€ ja alle 14 vuotiailta 5€. Hinta sisältää kahvit ennen opastuksen alkua, opastuksen ja retkeilyrakenteiden käyttöoikeusmaksun.

Varusteet

Osallistujalla tulee olla tukevat ja hyvin pitävät jalkineet koska sää- ja keliolosuhteet huomioiden puistossa voi olla hyvin liukasta. Osallistujilla olisi suotavaa olla mukana myös valaisin esim. otsalamppu. Säänmukainen vaatetus tekee retkestä miellyttävän (mm. pakkasella lämpimät sukat, jalkineet, päähineen ja hanskat sekä kosteammalla kelillä jalat kuivana pitävät jalkineet). Lisäksi repussa on hyvä olla taukotakki, istuinalusta, muki ja eväät. Etenemisnopeus kuunteluvaiheessa ei ole kovin ripeä. 

Huomioitavaa

Opas on seurannut Repoveden kansallispuiston pöllöjen elämää useiden vuosien ajan vuoden ympäri ml. syyssoidin. Opastuksen toteutus perustuu pääsääntöisesi oppaan omiin havaintoihin alueen pöllöistä. Opas suorittaa valmistavia kuunteluita ennen opastettavaa retkeä suunnatakseen opastuksen niille alueille, joilla pöllöt ovat reviireitään kuuluttaneet. Näin pyritään varmistamaan retken osallistujille mahdollisimman suurella todennäköisyydellä onnistunut kuunteluretki ja -elämys. Sääolosuhteista ja pöllöistä itsestään johtuen opas ei voi kuitenkaan taata retkeä, jossa varmasti kuultaisiin pöllöjä.

Turvallisuus

Yrityksellä on toiminnan vastuuvakuutus ja opas laatii retkelle turvallisuussuunnitelman. Lisäksi oppaalla on ensiapuvarustus mukana retkellä.

Vastuullinen matkailu

Eränen on Metsähallituksen yhteistyösopimusyritys. Retki toteuteaan puiston tiestöllä ja reiteillä eikä retkeä suunnata tunnetuille pesäpaikoille. Havaittuja lintuja ei lähesteytä tarpeettoman lähelle.

Kansallispuistossa ei ole roska-astioita. Varaathan mukaasi mahdollisille roskillesi astian/pussin. Suosittelemme käyttämään ei-muovisia pusseja.

Säävaraus, Force majeure ja toiminta peruuntumitilanteissa

Jos sääennusteen mukaan sää ei ole lainkaan otollinen kuuntelulle (esim. on luvattu voimakasta tuulta, kovaa pakkasta, voimasta lumipyryä), retki perutaan. Retken peruuntumisperuste on myös retken minimiosallistujamäärän (5) jäädessä vajaaksi.

Jos ennuste on kuuntelun suhteen epävarma, opastus toteutetaan eikä erillistä ilmoitusta osallistujille lähetetä. Opastus tukeutuu tällöin enemmän oppaan tietämykseen Repoveden alueen pöllöistä ja painopiste on enemmän kerronnallinen ja opastusta voidaan täydentää erilaisilla näytteillä (ääninäytteet, oksennuspallot, pöntöt jne).

Mahdollisissa Force majeure -tilanteissa peruuntumisesta ilmoitetaan kuten muissakin tapauksissa.

Kaikissa edellä mainituissa tilanteissa retken peruuntumisesta ilmoitetaan ilmoittautuneille sähköpostilla pl. mikäli peruutus tapahtuu retken toteutuspäivänä, peruuntumisesta ilmoitetaan tekstiviestillä ja sähköpostilla klo 13.00 mennessä. Mikäli retki perutaan edellä mainituista syistä, palautetaan osallistumismaksut.

Heräsikö mielenkiinto, tarvitsetko lisätietoa

Soita tai lähetä sähköpostia!

Ehdot

Tutustu ehtoihin ennen varausta! Ehdot