Sipoonkorven kansallispuistossa on lukuisia mielenkiintoisia luontokohteita. Tutustu Sipoonkorven nähtävyyksiin ja lähde metsäretkelle.
Sipoonkorven kansallispuisto on perustettu vuonna 2011. Puiston 23 neliökilometrin kokoisella alueella voit samoilla erämaassa ja ihastella maaseudun perinnemaisemia. Sipoonkorvessa on useita vierailemisen arvoisia nähtävyyksiä, joista tärkeimmät on listattu alla. Itse metsä on toki nähtävyys jo sinänsä – täällä metsäalueet ovat luonnontilaisia ja hyvin vanhoja.
Byabäckenin laakso
Metsälehtoja, niittyjä, hakamaita ja laidunalueita – näistä koostuu Byabäckenin purolaakso perinnemaisemineen. Laakson eteläpäässä sijaitseva Hindsbyn kylä lienee eräs varhaisimmista asutetuista alueista Etelä-Suomessa. Ensimmäinen kirjallinen maininta kylästä on vuodelta 1425. Keskellä laaksoa sijaitsee peltoalueita, joilla laiduntaa kesäisin lehmiä ja hevosia. Laakson keskellä virtaa Byabäcken-puro, joka on Sipoonjoen uoma ja tärkeä pesimäalue useille lintulajeille.
Hindsbyn metsäalueet
Byabäckenlaaksoa reunustaa Hindsbyn erämetsä, joka on myös lintubongarien suosiossa. Puolet Sipoonkorven metsistä sijaitsee tällä alueella. Metsät täällä ovat sekä havumetsiä että lehtipuulehtoja. Siellä täällä kasvaa kirkkaanvihreitä saniaispusikkoja, jotka näyttävät suorastaan satumaisilta.
Hindsbyn metsä sijaitsee muuta Sipoonkorven maata hieman korkeammalla, ja alavammat maat ovatkin vuosisatojen aikana joutuneet hakkuumaiksi. Hindsbyssä metsä taas on pitkälti entisellään luonnontilassa.
Nuotiokallion kiipeilypaikka
Kalliokiipeilyn ystävät voivat suunnata kohti edellisen jääkauden yhteydessä metsään kohonnutta viisi metriä korkeaa ja 100 metriä leveää Nuotiokallion jyrkännettä. Kalliolle on syntynyt valtava kiipeilyseinämä, jolla voit harrastaa boulderointia, eli kiipeilyä ilman suojaköysiä, sekä köysikiipeilyä – seinällä on valmiina rautalenkit köysien kiinnittämistä varten. Muistathan, että kiipeily on rankkaa ja taitoa vaativaa kuntourheilua, jota ei kannata lähteä harrastamaan ilman asianmukaisia varusteita.
Nuotiokallion juurella on myös nuotiopaikka. Täällä juot kahvit historiallisessa ympäristössä; ilmeisesti tienoo on toiminut metsänkulkijoiden levähdyspaikkana jo vuosisatojen ajan.
Högberget
Sipoonkorven korkein kallio Högberget sijoittuu Kalkinpolttajanpolun patikkareitin varrelle. Täältä aukeavat näkymät yli Sotungin peltojen kohti Itä-Helsinkiä. Högberget kohoaa yli 70 metriin merenpinnasta, ja kallion laki on muokkautunut jääkauden jälkeen sileän pyöreäksi.
Sotungin vanha kalkkikaivos
Kalkinpolttajanpolun varrelle osuu Sotungin vanha kalkkikaivos, joka sijaitsee Vantaan Sotungin kaupunginosan liepeillä, kansallispuiston eteläkärjessä. Vaella tälle mielenkiintoiselle luontokohteelle Kalkinpolttajanpolkua pitkin.
Perinteisten maatalouselinkeinojen lisäksi täällä on suoritettu kalkinlouhintaa ja kalkinpolttoa. Kaivoksen jäänteet vaikuttavat kiehtovilta, ja saat napattua täältä hienoja valokuvia. Alueella on kalkkilouhoksien ja kalkkiuunien jäänteitä, ja kalkkikaivos on muinaismuistolain alla suojeltu.
Kaivos on kaiketi peräisin 1800-luvun alusta, ja täällä voitkin aistia hieman tunnelmaa siitä, miten pääkaupunkiseudulla on menneinä aikoina eletty ja työskennelty.
Viirilän kylän hiidenkirnut
Viirilä sijaitsee Sipoon kunnassa Sipoonkorven kansallispuiston länsipuolella. Edellisen jääkauden jäljiltä metsään syntyneiden hiidenkirnujen eli jään kallioon muokkaamien allasmaisten muodostumien ryhmä sijaitsee kansallispuiston sisällä. Pääset parhaiten lähelle hiidenkirnuja Viirilän kautta puistoon saapumalla.
Gillerbergetin kalliometsä
Sipoonkorven pohjoisosassa sijaitsevalla Gillerbergetin alueella erämetsän ja luonnon koskemattomuus vavisuttavat! Metsän peittämät kalliot kohoavat useiden kymmenien metrien korkeuteen. Sipoonkorven luonto onkin kauttaaltaan korkeuserojen ja jylhien kallioiden määrittämää. Täällä päin vaeltaminen vaatii vierailijalta hyvää peruskuntoa – muista ottaa rennosti ja varata metsäretkelle riittävästi aikaa sekä juotavaa. Gillerberget palkitsee vaeltajan upeilla maisemilla ja luonnon rauhan tunnulla.
Gillerbergetin kalliometsä on muotoutunut jääkauden aikana, kun jää on nostanut maanpintaa ja hionut kalliot sileäksi. Myös täältä voit löytää hiidenkirnuja. Alueella on lukuisia hiidenkirnuja, ja kaikkia niistä ei ole merkitty karttoihin.
Gillerbergetiin pääset parhaiten Vanhalta Porvoontieltä puiston pohjoispuolelta, tai Viirilän kylän kautta.