Siirry sisältöön

Mäntyharju-Repovesi maastopyöräreitti (33 km)

Mäntyharju-Repovesi maastopyöräreitti (33 km)
Repoveden kansallispuistoRepovesiliityntäreittiMäntyharjuRetkipyöräily!Maastopyöräily!

Mäntyharju-Repovesi maastopyöräreitti tarjoaa maasto- ja retkipyöräilijälle oivallisen taipaleen suomalaisessa metsämaisemassa. Reitillä on sekä helpoja että teknisesti haastavia osuuksia. Reitin kertoma tarina on yhdistelmä suomalaisen talousmetsän elinkaaren vaiheita hakkuista kypsään metsään sekä maataloutta metsien katveessa. Reitti kulkee laajalti rakennetuilla urilla (metsätiepohjat ja maastopyöräreitti) ja paikoittain metsäpoluilla. Reitin ehdottomia kohokohtia ovat Pitkäjärven laavu, Linkkumylly ja Matkoslammen laavu sekä sen retkeilijäsauna.

Reitin pituus: 33 km
Soveltuvuus: 1-2 yötä, aloittelijalle, jonkin verran pyöräilleelle tai harrastajalle
Vaativuus: Keskivaativa (kohtalaisesti korkeuseroja)

Nähtävyydet

  • Pitkäjärvi: Runsaslintuinen ja kalaisa järvi, jonka rannalla sijaitsee laavu.
  • Särkilampi ja Mustalampi: Särkilampi ja Mustalampi sijaitsevat kauniin Mäntymetsän keskellä. Mustalammen itäiset rannat ovat jylhät. Särkilammella on laavu. 
  • Kuitinoja: Kuitinojaa on käytetty aikoinaan purouitossa, jossa puuta on kuljetettu syvältä metsästä Nuollahteen.
  • Nuollamminvuori: Nuollamminvuorelle noustaan jyrkästi kallion seinämän vierustaa. Vuorelta avautuu näköala metsän latvustoon ja Nuollammelle.
  • Pitkälampi: Pitkänomaisen Pitkälammen itäistä rantaa komistavat jylhät kalliot. Reitti kulkee Pitkälamminvuoren päältä, josta avautuu upea näkoala länteen. Erityisen suositeltava paikka auringonlaskiessa.
  • RiuttanvuoriJäkäläkankaiselta Riuttanvuorelta avautuu upea näköala Repoveden vesistöön länteen.

Palvelut reitillä

Täydennykset

Mäntyharjun kylältä löytyy kauppoja lähes kaikkiin tarpeisiin. Juomavettä voi alussa käydä tädentämässä vaikkapa ABC:llä. Seuraava vesipiste löytyy Sammalisen kodalta, jossa on kaivo. Seuraava kaivo löytyy Olhavalta, Repovedeltä. Mikäli kuljet reitin Linkkumyllyn kautta, vettä on saatavissa myös sieltä silloin kun omistajat ovat paikalla.  

Majoittuminen

Saapuminen lähtöpisteeseen

Henkilöautolla

Kaikki navigaattorit vievät Mäntyharjulle, mikäli omalla autolla liikut. Auton voit jättää vaikkapa Kisalaan, josta reitti alkaa. 

Osoitteet

Liikuntahalli Kisala, Urheilutie 1, 52700 Mäntyharju

Julkinen liikenne

Mäntyharjulla pysähtyvät junat ja ajallinen etäisyys Helsingin keskustaan on hieman päälle 2 tuntia.
Tarkemmin: Mäntyharjun aseman aikataulu.

Mäntyharjun kautta ajavat muutamat bussivuorot.
Tarkemmin: Bussiaikataulut

Mikäli olet liikkeellä julkisilla, muista tarkistaa etukäteen aikataulut myös alueelta poistumiseen.

Paluu lähtöpisteeseen

Paluu kansallispuistosta takaisin Mäntyharjulle onnistuu helpoiten Retkeilijän taksilla joko Saarijärven sisääntulosta tai Lapinsalmen sisääntulosta. 

Koulujen ollessa vielä vauhdissa, tietä 368 kulkee bussi kerran päivässä Mäntyharjulle ja Kouvolaan. Kesän bussikyydeistä esim. Lapinsalmen sisääntuloon on yleensä saanut varmistuksen vasta kesän kynnyksellä.

Retkeilijän taksi Seppo Kettunen

Ulkoilijoiden noutaminen kaikilta reiteiltä. Hyvä paikallistuntemus ja kalustonkuljetusmahdollisuus. Taksilla on mahdollisuus kuljettaa myös maastopyöriä omalla kuljetukseen kehitetyllä kehikolla. Kehikko kulkee taksin mukana katetussa peräkärryssä, jossa pyörät eivät pääse liikkumaan kuljetuksen aikana. Tilataksi 8 henkilölle. 

Puh. 040 522 6167

Reitti kartalla

Kiitokset J. Björkskogille :)