Siirry sisältöön

Retki- ja maastopyöräily

Repovedellä on hienot mahdollisuudet retkipyöräilyyn tai maastopyöräilyyn. Alueella on kattava metsäautotiestö, joka on perua ajalta ennen kansallispuistoa. Lisäksi puistoon rakennettiin aivan alkuaikoina suhteellisen kattavasti pohjat laduille, joita on myös mahdollista käyttää.

Kaikilla reiteillä kulkevat myös patikoijat ja pyöräilijä nopeammin etenevänä kulkijana kannattaa ottaa tämä huomioon. Nopeasti etenevä pyörä voi säikäyttää ja aiheuttaa vakaviakin vaaratilanteita.

Reitit pyörille

Tiestön ulkopuolella on sallittua käyttää vain tiettyjä uria, jotka on merkitty Repoveden retkeily- ja ulkoilukartalle.

Turvallisuus

Repoveden maastot ovat vaativia monilta osin ja jyrkkiä mäkiä löytyy monesta kohtaa. Puusto reittien varrella on kohtuu tiheää. Erityispiirteen Repovedelle tuo puiston sisäinen ajoneuvoliikenne, jonka kanssa tulee olla tarkkana.

Erityistä varovaisuutta tulee noudattaa seuraavissa paikoissa:

  • Kuutinkanava on kesäisin erittäin suosittu ja alueella liikkuu runsaasti ihmisiä.
    Kuutinkanavan mäen alla tie risteää patikkareitin kanssa. Tultaessa pohjoisesta, pitkässä Kuutinkanavalle laskevassa mäessä voi vauhdi pyörällä nousta korkeiksi, jolloin jarrutusmatkat pidentyvät merkittävästi. Mäen alla on myös silta ja itse kanava, joten turvallisia väistöalueita isoissa vauhdeissa ei juurikaan ole. Tilanteen voi tehdä vielä vaikeammaksi samaan aikaan kohdalle sattuva moottoriajoneuvo.
  • Mustalammelle laskeva mäki
    Kuutinkanavalta tultaessa laskeutuu pitkä mäki alas Mustalammen rantaan. Mäki on jyrkkä ja siinä on sepeliä ja karkeaa soraa. Pyörällä edettäessä mäessä on mahdollisuus saada erittäin isot vauhdit, mikäli ei erikseen jarruttele. Heti mäen alla tie kaartaa voimakkaasti vasemmalle. Sisäkaarteessa oleva puusto estää näkyvyyden kaarteeseen ja mahdollinen lähestyvä moottoriajoneuvo saattaa jäädä katveeseen. Mutkassa ei ole turvallisia väistöalueita sen lisäksi että mutkan kohdalla tielle tulee myös patikointireitti. 
  • Lojukoskelle Saarijärven suunnasta laskeva mäki
    Mäki on osa erittäin suosittua Kaakkurionkierrosta, jolla kulkee erityisesti kesäaikaan paljon kulkijoita. Pitkä jykähkö mäki voi kasvattaa pyörän vauhdin isoksi, joka voi säikäyttää ja aiheuttaa vaaratilanteita. Turvalliset väistömahdollisuudet mäessä ovat rajalliset.