Siirry sisältöön

Sipoonkorven kansallispuisto

Tee virkistävä ulkoiluretki pääkaupunkiseudulla ja saavu Sipoonkorven kansallispuistoon. Natura Viva järjestää Sipoonkorvessa ohjattuja aktiviteetteja sekä ryhmätapahtumia. 

Sipoonkorven kansallispuisto sijaitsee Itä-Helsingin takana, Helsingin, Vantaan ja Sipoon kuntien alueilla. Matkaa Helsingin ydinkeskustasta on vain noin 20 kilometriä, ja silti olet Sipoonkorvessa keskellä erämaata. 

Sipoonkorven luontoa määrittelee suurilta osin luonnontilassa oleva mänty- ja kuusimetsä. Kansallispuiston alueella maasto on osin soista, ja osin jyrkkienkin korkeuserojen määrittelemää. Sipoonjoki ja sen Byabäcken-sivuhaara virtaavat kansallispuistossa, ja Byabäckenin ympäristössä viihtyy lukuisia harvinaisiakin lintulajeja. 

Sipoonkorvessa on jäljellä myös vanhaa suomalaista kulttuurimaisemaa. Hindsbyn kylä on yksi varhaisimpia asutettuja alueita Etelä-Suomessa – ensimmäiset asukkaat saapuivat tänne 1100-luvulla. Hindsbyn kartanon alueella kasvatetaan yhä kotieläimiä, jotka laiduntavat vapaasti kartanon mailla. 

Pääset perille Sipoonkorpeen sujuvasti HSL:n julkisella liikenteellä tai omalla autolla. Tällöin voit valita ajokohteeksesi jonkin kansallispuiston ympäristössä sijaitsevista monista parkkialueista, joilta on suora pääsy kansallispuiston reiteille. 

Monipuolisia patikkareittejä

Sipoonkorven kansallipuistossa pääset tekemään virkistävän ulkoiluretken pääkaupunkiseudun välittömässä läheisyydessä. Alueella on muutama opastettu vaellusreitti, jotka vievät syvälle aarnimetsään sekä Hindsbyn tilan maille. 

Viiden kilometrin mittainen Kalkinpolttajanpolku (LINKKI) kuljettaa kansallispuiston korkeimman huipun, Högbergetin laelle ja sisältää useita jyrkkiä nousuja – ehdoton must kuntoliikkujalle! Huomattavasti helpompi Ponun perinnepolku kulkee Byabäckenin perinnemaiseman halki, ja kesäisin patikoija saattaa nähdä niityillä laiduntavia hevosia ja lehmiä. Tasakallion pysänköintipaikan tuntumasta lähtevä Tasakallio-Storträsk-luontoreitti johtaa Storträskin järvelle, keskelle Sipoonkorven kansallispuistoa. Toinen metsäpolku Bakunkärr-Fiskträsk johtaa Fiskträsk-lammelle. 

Kysy Natura Vivalta lisää Sipoonkorven luontoreiteistä ja lähde ulkoiluretkelle. Sipoonkorven tienoot ovat pääkaupunkiseudun kauneimpia ja jylhimpiä. 

Reippailija viihtyy Kuusijärvellä

Kuusijärven ulkoilualue sijaitsee Sipoonkorven länsiosassa. Kuusijärvi on kaunis metsäjärvi, joka on myös metsähallituksen kalastuskohde. Järveen istutetaan säännöllisesti Kirjolohta, ja lisäksi haukea ja ahventa nousee. Kuusijärvellä on myös kaunis uimaranta, joka palvelee talvikausina myös avantouimareita. Rannan yhteyessä on kaksi saunaa, toinen sähkölämmitteinen ja toinen perinteinen savusauna. Lämmitetty pukukoppi on avantouimareiden käytössä talvikausina. Kuusijärven tuntumassa on myös tulipaikka ja grillikatos. 

Kuusijärven alueen yhdistää kansallispuistoon vuonna 2019 valmistunut Sipoonkorven kävelysilta, joka ylittää Vanhan Porvoontien järven itäpuolella ja johtaa suoraan Sipoonkorven erämetsään ja ulkoilumaastoihin. Talvisin Kuusijärveltä pääsee hiihtoladuille. 

Ravintola Tila tarjoaa kahvia ja herkkuruokia

Ravintola Tila sijaitsee Hindsbyn kylällä. Tämä Natura Vivan yhteistyökumppani on tunnelmallinen ruoka- ja lounaspaikka keskellä Sipoonkorven kansallispuistoa. Lisäksi Tilassa voidaan järjestää kokouksia ja yksityistilaisuuksia, ja toisinaan paikka toimii myös konserttisalina. 

Hindsbyn tilalla on satavuotinen historia, ja tilan pihapiirissä laiduntaa kotieläimiä. Tilalla kasvatetaan myös mehiläisiä, ja ravintola käyttääkin oman tilan hunajaa sekä Hindsbyn juustolan juustoja. Ravintola Tila on erinomainen paikka esimerkiksi ryhmäsi kokoukselle tai työpaikan vetäytymispäivälle. Täältä saat tarjoilut, tilat ja laitteet ryhmäsi tarpeisiin. 

Natura Vivalla ulkoiluaktiviteetteja Sipoonkorvessa

Sipoonkorven kansallispuisto on mainio ulkoilukohde lähellä pääkaupunkiseutua mutta silti erämaan rauhassa. Järjestämmekin Sipoonkorvessa monipuolisesti ulkoiluaktiviteetteja, sekä avoimina lähtöinä että yksityistilaisuuksina.