Siirry sisältöön

Kiipeily Repoveden kansallispuistossa on sallittua vain Olhavalla. Tämän lisäksi puiston sopimusyrittäjällä Seikkailuviikari Oy:llä on erikoislupa flengaukseen Lapinsalmella.

Olhavan kiipeilykalliolla on kymmenittäin eri tasoisia kiipeilyreittejä. Vanhin niistä on jo vuodelta 1975 ja nimeltään Vekara. Reitin ensimmäisenä alaköydellä kiivennyt saa nimetä reitin. Ja kiipeilijöillä ei mielikuvitusta puutu, Olhavalta löytyy mm piipittävät lipidit, uitettu koira, super finn, trikoo-nisse sekä viimeinen dinosaurus. Kiipeilyreiteille annetaan myös numero, joka kuvaa reitin vaikeutta. Osa reiteistä kulkee kallionhalkeamia pitkin ja toiset reitit menevät ylös puhdasta kallionseinämää pitkin.

Olhavan juurella on kaikkien retkeilijöiden käytettävissä oleva jokamiestulipaikka, joka kesäisin tunnetaan paremmin kiipeilijöiden perusleirinä. Tulipaikan ympärillä on runsaasti tilaa teltoille. 

Viimeisimmät tiedotteet Olhavalla kiipeilystä löydät kiipeilyliiton sivuilta climbing.fi

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Mikä on suorin tie Olhavalle?
Suorin tie Olhavalle on kulkee Saarijärven sisääntulosta metsätieuraa pitkin Olhavalle. Reitistä ei voi erehtyä.

Jos minulle käy haveri enkä pysty liikkumaan, saako alueelle ajoneuvon noutamaan?
Onnettomuuksissa ja muissa tapaturmissa yhteydenotot aina suoraan hälytyskeskukseen. Keskus lähettää Olhavalle ensivasteen sekä ambulanssin. Muilla ajoneuvoilla ei ole alueelle asiaa. Poistuminen siis omin avuin tai kavereiden avustamana, mikäli haveri alittaa ambulanssikynnyksen.

Alueella liikkuu kuitenkin ajoneuvoja. Miten tämä on mahdollista?
Repoveden kansallispuiston sisällä, Karhulahden suunnassa, on joitakin yksityisiä kiinteistöjä, joille on kulkuoikeus puomilta kiinteistölle. Myös kalastusalueen osakaskunnan jäsenillä on oikeus käydä kalavesillään. Tämän lisäksi Metsähallitus suorittaa alueella tutkimus- ja huoltotoimintaa sekä Tervarumpu huoltotoimintaa. Olhavan aukiolla luvalla parkissa olevan ajoneuvon tunnistaa lupalapusta.

Saako Olhavanlammella soudella?
Olhavanlampi on kaakkurien pesintälampi, joten veneellä liikkumista muualla kuin perusleirin ja seinän välillä tulee välttää. Olhavan veneet ovat turvallisuusvälineitä, joten niiden käyttö muuhun toimintaan on kielletty.

Saako Olhavalta hypätä riippuliitimellä, lentää lennokilla tai tehdä muuta eksoottista?
Tavanomaisesta kiipeilystä tai retkeilystä poikkeava ja muuhun kuin jokamiehenoikeuksiin perustuva toiminta Olhavalla vaatii pääsääntöisesti luvan.

Mistä saan lisätietoja puiston ohjeisin ja sääntöihin liittyen?
Repoveden kansallispuiston järjestyssäännöt (luontoon.fi).