Siirry sisältöön

Kaakkurin kierros halkoo Repoveden kansallispuiston laajoja asumattomia metsiä. Maisemat muodostuvat  jylhistä kalliojyrkänteistä ja kymmenistä kirkkaista järvistä ja lammista. Kesällä retkeilijän huomion kiinnittää monesti kova kaakatus, kun kaakkuri lentää ylitse matkallaan pesälammelle. Monilla järvillä myös kuikat laulavat lauluaan. Hirvet taasen hiipivät tiheissä metsissä. Talvella ilveksen, näädän tai saukon jäljet hangella saattavat tulla tarkkaavaisen eteen unohtamatta kanalintujen kieppejä. Vanhojen haavikkojen siimeksessä viihtyvät niin liito-oravat kuin pöllötkin.

Kierroksen pituus (kartalla): 27 km (GPS:llä mitattu pituus 33 km)
Soveltuvuus: 1-3 pv vaellus aloittelijalle, jonkin verran vaeltaneelle tai harrastajalle
Vaativuus: Keskivaativa (kohtalaisesti korkeuseroja)

Nähtävyydet

Haukalamminvuori:  Vuoren juuressa, solassa, on aikoinaan ollut vanha pontikan keittopaikka. Vuoren päältä avautuu kaunis näkymä etelään ja idässä tarkkasilmäisimmät voivat nähdä  Vekaranjärven varuskunnan.
Olhavanvuori: Olhava on yksi Suomen parhaimmista kiipeilykallioista. Olhavan päältä avautuu kaunis maisema länteen.
Mustalamminvuori: Vuoren päällä on näkötorni, josta Repoveden kansallispuisto avautuu kaikkiin ilmansuuntiin.
Kuutinkanava: Vanha uittoränni muistuttaa retkeilijöitä ajasta, jolloin Repovesi oli Kymi-yhtiön puunhankinnan ydinaluetta.
Katajavuori: Katajavuoren näköalatasanteen päältä avautuu hieno maisema Repoveden ylle. 
Riippusilta: Lapinsalmen riippusilta on Repoveden ykköskohteita, erityisesti perheen pienimmille.
Ketunlossi: Käsikäyttöinen vaijerilossi kyyditsee Kapiaveden yli.

Palvelut reitillä

Täydennykset

Juomavettä löytyy kaivoista MääkijästäLojukoskeltaSaarijärven sisääntulostaOlhavalta ja Kuutinkanavalta

Majoitus

 • Määkijän kota
 • Lojukosken kota
 • Kirnukankaan laavu
 • Saarijärven savottakämppä (sauna)
 • Tolosentalo
 • Olhavan laavu
 • Karhulahden kota
 • Pihkapirtti (sauna)
 • Kuutinkämppä (sauna)

Välinevuokraus

 • Kuutinlahden kanootit
 • Lapinsalmen kanootit

Lähtöpiste

Kaakkurin kierrokselle voi lähteä kaikilta puiston sisääntuloilta. Reitti on rengasreitti.

Vinkkejä

Kaakkurin kierros yhden yön yöpymisellä

Kaakkurin kierros on toteutettavissa yhden yön yöpymisellä siten että puoleen väliin osuu majoituskohde. Mikäli aloitat kierroksen Lapinsalmen tai Tervajärven sisääntulosta, noin puoleen väliin reittiä asettuu saunallinen Saarijärven Savottakämppä. Mikäli on hienompaa kuin sauna kuvan kauniin Saarijärven rannassa hikisen patikointipäivän päätteeksi. Mikäli aloitat kierroksen Saarijärven sisääntulosta, noin puoleen väliin kierrosta asettuu Määkijän kota.

Kaakkurin kierros kahden yön taktiikalla

Mikäli olet liikkeellä kahden yön taktiikalla viikonloppua viettämässä, kannattaa Lojukosken kotaa harkita ensimmäiselle yölle. Etäisyys Saarijärven tai Tervajärven sisääntulosta on pari tuntia. Toisena päivänä, kun aikaa on enemmän käytettävissä, voit tehdä pitkän siivun ja ottaa yöpymisen Kuutinkämpälle, Pihkapirtille tai Mustavuoren kodalla. Kämpästä ja pirtistä löytyvät saunat.

Kaakkurin kierros hieman lyhennettynä

Virallinen Kaakkurin kierros ohittaa Olhavan ja tekee kierroksen Olhavanlammen länsipuolelta. Riuttanvuoren eteläpuolelta alkava pätkä alas Karhulahden tietämille ja sieltä Olhavalle voi joistain tuntua varsin puuduttavalle, sillä se on pääsääntöisesti metsätien pohjaa vailla nähtävyyksiä. Mikäli haluat lyhentää Kaakkurin kierrosta parilla kilometrillä ja Karhulahti ei tunnu suurelta menetykseltä, voit huiputtaa Olhavanvuoren ja kuitata nähdyksi Repoveden vaikuttavimpia maisemia.