Siirry sisältöön

Puun tie -melontareitti (25-30 km)

Puun tie -melonta yhdistää Repoveden kansallispuiston ja maailmanperintökohde Verlan toisiinsa. Reitillä on pitkälle historiaan menevät juuret. Reittiä ovat käyttäneet Viikingit sisämaaretkillään, se on ollut Ruotsin ja Venäjän raja sekä reitti on ollut erittäin tärkeä puunuittoreitti. Ihminen on siis reittiä käyttänyt aina. Tänä päivänä reitti palvelee luontomatkailijoita tarjoten erinomaisen melontaelämyksen sisältäen hienot majoituskohteet molemmissa päissä ja mitä mainioimmat telttapaikat matkan varrella.

Reitin pituus: 25-30 km

Puun tie tarjoaa melojalle mitä hienoimmat suomalaiset järvimaisemat. 

Suunnittelu ja turvallisuus

Reitti sisältää useita järvenselkiä, joista haastavimmat ovat Vuohijärven selät. Näissä aalokot ja tuulet pääset ottamaan vauhtia parhaimmillaan yli kymmenen kilometrin matkalla. 

Sääolosuhteiden osalta touko-kesäkuu ja elo-syyskuu vaativat huolellista suunnittelua. Heinäkuussa nopeasti kehittyvät ukkosrintamat voivat muuttaa suunnitelmia vielä paikanpäällä. Kesäpäivinä yleensä aamupäivät ovat leppoisia, mutta iltapäivällä 13 jälkeen tuulet varsinkin Vuohijärven selillä ovat monesti jo sen verran voimakkaat, että selkien ylitykseen vähäisellä kokemuksella ei kannata enää lähteä. 

Suositeltu melontaväline on kajakki, jolla eteneminen tuulessakin on aavistuksen verran helpompaa. Avokanootilla reitille kannattaa lähteä vain hyvissä sääolosuhteissa. 

Juomavettä kannattaa varata koko reitille omasta takaa, sillä reitillä on vain yksi piste (Vuohijärven M-kauppa), missä täydennyksen voi tehdä. 

Kuutinlahti, Repovesi ja Vuohijärvi ovat moottoriveneilijöiden aluetta. Erityisesti Hillosensalmen siltojen alituksessa kannattaa olla varovainen. Vesibussi peräaaltoineen liikennöi Kuutinlahdella, Repovedellä ja Hillosensalmella. 

Vuohijärven eteläosassa Okanlahden jälkeen vastaan tulee Siikakoski ja sen voimalaitos. Voimalaitoksen ohi kulkee kantotaival. Voimalaitoksen yläpuolella tultaessa oikealla puolella on kanoottilaituri, josta kantotaival alkaa. Taipaleen pituus on 100 metriä. Voimalaitoksen yläjuoksulla ei ole suojavaijereita, joten lähestyminen kannattaa tehdä huolella.

Keväisin, kun vesi on korkealla, virtaukset ovat suuria. Tämän huomaa erityisesti Siikakosken voimalaitoksen yläpuolella sekä lähestyttäessä Verlaa. Korkeiden vesien aikaan kannattaa lähestymiset tehdä aina huolella. Verlan päässä, mikäli rantaudut parkkialueen rantaan, ole tarkkana. Voimalaitosalue alkaa nopeasti kalliomaalauskallion jälkeen ja virtaukset ovat suuria.

Perustiedot 

Käytettävä aika: 2 pv, 1 yö
Soveltuvuus: hieman harrastaneet. 
Vaativuus: Keskivaativa/vaativa (mitä kovempi tuuli, sitä vaativampi)
Opastus: Reitti on omatoiminen. 
Lähtöpiste: Repoveden kansallispuiston Lapinsalmen sisääntulo tai Hillosensalmen melontatukikohta.
Päätepiste: Verlan melontatukikohta tai pääpysäköintialue
Omat varusteet: Yliyön retkeen soveltuvat varusteet vedenpitävissä pusseissa esim. rinkkaan pakattuna, ruokaa, päähine, vettä, kamera vedenpitävässä pussissa. Kengiksi kannattaa valita kevyet helposti riisuttavat jalkineet. Vaelluskenkiä kannattaa meloessa välttää turvallisuussyistä.

Palvelut ja huomiot

 • Majoituskohteet
  • Kuutinkämppä (Eräkämppä saunalla)
  • Pihkapirtti (Erämökki saunalla)
  • Mustavuoren kota (Varauskota)
  • Kuisaaren laavu
  • Verlan mökit
 • M-kauppa Vuohijärvellä, kaupanyhteydessä myös juomaveden täydennyspiste
 • Vuohijärven luonto- ja kulttuuritalo