Siirry sisältöön

Olhavanvuori

Repoveden Olhavanvuorelta on löytynyt vasta tämän vuosissadan alussa kaksi kalliomaalausta, jotka ovat kuitenkin aikojen saatossa säiden armoilla pahasti haalistuneet. Olhavanvuoressa on nähtävissä miehen kasvot sekä parrakkaan miehen hahmo. Kalliomaalauksien myötä on selvää, että paikka on muinoin ollut metsäsuomalaisille pyhä paikka.

Olhavan jylhyys saa mielen hiljaiseksi. Olhavanlammesta nousee taivasta kohti 50 metriä korkea kallionseinämä. Olhavanvuoren päältä näkee kilometrien päähän ja esimerkiksi valkoisena loistavan Elvingin tornin pystyy erottamaan helposti pelkällä paljaalla silmällä. Olhava on vanha lappalaisten nimitys jyrkänteelle ja rotkolle.

Olhavanvuori on myös kiipeilijöiden suosiossa ja siellä käy nykyisin kiipeilijöitä myös Euroopasta sekä Venäjältä. Olhavalla vierailtaessa kiipeilijät on syytä ottaa huomioon. Jo pelkästään vahingossa kiipeilyköyden päälle astuttaessa köyden sisään painuu hiekkaa, joka heikentää köyden ominaisuuksia. Vuoren päältä tippuva käpy tai kivi saattaa pudotessaan aiheuttaa pahaa vahinkoa. Kiipeilijöillä on tapana varoittaa alhaalla olijoita eli jos kallion juurella kuulet huudon "kivi" tai "köysi" kannattaa katsastaa ylöspäin.

Olhavan kiipeilykalliolla on kymmenittäin eri tasoisia kiipeilyreittejä. Vanhin niistä on jo vuodelta 1975 ja nimeltään Vekara. Reitin ensimmäisenä alaköydellä kiivennyt saa nimetä reitin. Ja kiipeilijöillä ei mielikuvitusta puutu, Olhavalta löytyy mm piipittävät lipidit, uitettu koira, super finn, trikoo-nisse sekä viimeinen dinosaurus. Kiipeilyreiteille annetaan myös numero, joka kuvaa reitin vaikeutta. Osa reiteistä kulkee kallionhalkeamia pitkin ja toiset reitit menevät ylös puhdasta kallionseinämää pitkin. Olhavanlammen veneet ovat ainoastaan kiipeilijöiden käytössä.

Kiipeily Olhavalla

Kiipeily Repoveden kansallispuistossa on sallittua vain Olhavalla. Tämän lisäksi puiston sopimusyrittäjällä Seikkailuviikari Oy:llä on erikoislupa flengaukseen Lapinsalmella.

Olhavan kiipeilykalliolla on kymmenittäin eri tasoisia kiipeilyreittejä. Vanhin niistä on jo vuodelta 1975 ja nimeltään Vekara. Reitin ensimmäisenä alaköydellä kiivennyt saa nimetä reitin. Ja kiipeilijöillä ei mielikuvitusta puutu, Olhavalta löytyy mm piipittävät lipidit, uitettu koira, super finn, trikoo-nisse sekä viimeinen dinosaurus. Kiipeilyreiteille annetaan myös numero, joka kuvaa reitin vaikeutta. Osa reiteistä kulkee kallionhalkeamia pitkin ja toiset reitit menevät ylös puhdasta kallionseinämää pitkin.

Olhavan juurella on kaikkien retkeilijöiden käytettävissä oleva jokamiestulipaikka, joka kesäisin tunnetaan paremmin kiipeilijöiden perusleirinä. Tulipaikan ympärillä on runsaasti tilaa teltoille. 

Viimeisimmät tiedotteet Olhavalla kiipeilystä löydät kiipeilyliiton sivuilta climbing.fi

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Mikä on suorin tie Olhavalle?
Suorin tie Olhavalle on kulkee Saarijärven sisääntulosta metsätieuraa pitkin Olhavalle. Reitistä ei voi erehtyä.

Jos minulle käy haveri enkä pysty liikkumaan, saako alueelle ajoneuvon noutamaan?
Onnettomuuksissa ja muissa tapaturmissa yhteydenotot aina suoraan hälytyskeskukseen. Keskus lähettää Olhavalle ensivasteen sekä ambulanssin. Muilla ajoneuvoilla ei ole alueelle asiaa. Poistuminen siis omin avuin tai kavereiden avustamana, mikäli haveri alittaa ambulanssikynnyksen.

Alueella liikkuu kuitenkin ajoneuvoja. Miten tämä on mahdollista?
Repoveden kansallispuiston sisällä, Karhulahden suunnassa, on joitakin yksityisiä kiinteistöjä, joille on kulkuoikeus puomilta kiinteistölle. Myös kalastusalueen osakaskunnan jäsenillä on oikeus käydä kalavesillään. Tämän lisäksi Metsähallitus suorittaa alueella tutkimus- ja huoltotoimintaa sekä Tervarumpu huoltotoimintaa. Olhavan aukiolla luvalla parkissa olevan ajoneuvon tunnistaa lupalapusta.

Saako Olhavanlammella soudella?
Olhavanlampi on kaakkurien pesintälampi, joten veneellä liikkumista muualla kuin perusleirin ja seinän välillä tulee välttää. Olhavan veneet ovat turvallisuusvälineitä, joten niiden käyttö muuhun toimintaan on kielletty.

Saako Olhavalta hypätä riippuliitimellä, lentää lennokilla tai tehdä muuta eksoottista?
Tavanomaisesta kiipeilystä tai retkeilystä poikkeava ja muuhun kuin jokamiehenoikeuksiin perustuva toiminta Olhavalla vaatii pääsääntöisesti luvan.

Mistä saan lisätietoja puiston ohjeisin ja sääntöihin liittyen?
Repoveden kansallispuiston järjestyssäännöt (luontoon.fi).