Siirry sisältöön

Lapinsalmen silta

Lapinsalmen yli kallioseinämältä toiselle kulkeva vanha riippusilta herätti ennen Repoveden kävijöissä monia tunteita. Jotkut odottivat innoissaan, ja toiset taas vähemmän innoissaan. Pahimmissa ennakkomielikuvissa se ajateltiin Indiana Jones -leffojen kaltaiseksi huojuvaksi ja lahoavaksi hökötykseksi, joissa kulkee vain muutama vaijeri ja niiden välissä puolilahoja lankun pätkiä pitkillä askelmaväleillä. Tänäpäivänä Lapinsalmen ylittää 8.11.2019 avattu täysin uusi ja turvallinen teräsrakenteinen pylonisilta.

Repoveden vanha Lapinsalmen riippusilta

Ennen riippusiltaa Lapinsalmi oli ylitettävä tavalla tai toisella, jos mieli mennä Repoveden salometsiin samoilemaan. Siihen aikaan nähtiin salmen molemmin puolin rinkkalauttoja sekä erilaisia vesikulkuneuvoja, joilla pääsi toiselle puolelle vesistöä. Repoveden ikoninen ensimmäinen riippusilta rakennettiin vuonna 1987, jotta pääsy Repoveden maisemiin olisi sinne meneville retkeilijöille helpompaa. Samoihin aikoihin rakennettiin myös entinen Mustanlamminvuoren erämaja (nykyinen Kuutinkämppä) sekä Lapinsalmen ja Kuutinkanavan vanhat kodat. 1980-luvulla Repovedellä ei käynyt vuosittain kuin tuhansia henkilöitä, kun tänä päivänä ollaan jo lähempänä 200 000 käyntiä. Ja niistä reilusti yli puolet käyvät riippusillalla ja Lapinsalmella.

Repoveden vanha riippusilta hajosi 1.7.2018, kun yksi ankkuritangoista petti. Onnettumuus tapahtui aurinkoisena sunnuntaina klo 10.44 aikoihin, kun Ketunlenkillä oli runsaasti retkeilijöitä. Onnettomuuden sattuessa sillalla oli kuusi aikuista ja kaksi lasta, mutta ketään ei kaikeksi onneksi päässyt tippumaan ja kaikki pääsivät omin avuin pois sillalta.

Syyskuussa 2018 valmistuneen tutkinnan mukaan hajoaminen oli monen tekijän summa. Selvityksen mukaan ankkuritanko, johon sillan riippuköysi ja kaidevaijeri kiinnittyivät, oli alunperin asennettu väärin. Asento oli suunnitelmapiirustuksista poikkeava ja virheellinen, mahdollisesti seurausta työaikaisesta suunnitelman muutoksesta, inhimillisestä ajatusvirheestä tai sekaannuksesta. Tämä oli aiheuttanut ankkuritankoon taivutusrasituksen, jota todennäköisesti ei oltu otettu huomioon siltaa suunniteltaessa. Vuosien varrella vanhaan siltaan oli kohdistunut lievää ylikuormitusta niin käyttäjien kuin lumikuorman takia, jonka katsottiin nopeuttaneen rakenteen väsymistä aiheuttaen lopullisen särön etenemiseen ankkuritangossa betonirakenteen sisällä.

Lapinsalmen vanhan riippusillan rakennutti Valkealan kunta ja vuodesta 2005 silta oli ollut Metsähallituksen omistuksessa. Vanha riippusilta oli 50 metriä pitkä ja tyypiltään teräksinen, puukantinen, riippusilta. Vanha silta kulki 10 metrin korkeudessa ja sillan ylitys tapahtui 10 metrin välein tai yksi kerrallaan.

Uusi uljas Lapinsalmen silta

Repoveden Lapinsalmen uutta siltaa alettiin suunnittelemaan käytännössä heti vanhan hajoamisen jälkeen. Ensimmäisessä vaiheessa kartoitettiin eri toteutusvaihtoehdot ja järjestettiin rahoitus. Keväällä 2019 Metsähallitus teki hankintapäätöksen uudesta sillasta ja valitsi uuden sillan urakoitsijaksi Remoti Holding Oü:n. Uusi silta valmistui ja avattiin retkeilijöille 8.11.2019.

Uusi Repoveden Lapinsalmen silta ylittää alla olevan Kapiaveden 12 metrin korkeudessa. Pituutta sillä on 55 metriä ja leveyttä 150 cm. Sillan runko on teräsrakenteinen. Yli viiden metrin korkeuteen kohoavat pylonit on polttomaalattu ympäristöön sopivin värein ja sillan kannen pinta ja kaiteet on rakennettu painekyllästetystä kestopuusta. Uuden sillan kansi on tasainen ja jäykkä, koska sillan on oltava turvallisesti ylitettävissä kaikkina vuodenaikoina. Silta voidaan ylittää tarvittaessa myös mönkijällä ja moottorikelkalla esimerkiksi mahdollisissa pelastustehtävissä.

Pylonisillalla ei ole käyttörajoituksia. Siltaa voi kävellä samanaikaisesti molempiin suuntiin, mikä poistaa vanhalla sillalla esiintyneet retkeilijäruuhkat. Uusi silta mahdollistaa aiempaa paremmin talvisen retkeilyn Lapinsalmen suunnalla. 

Lapinsalmi on vanhalla uittoreitillä

Lapinsalmen sillan alta vesi virtaa hiljalleen kaakosta luoteeseen, eli Tihvetjärveltä Kapiaveden kautta Repovedelle, ja se on myös vanha uittoreitti. Repovedeltä vesi virtaa edelleen Hillosensalmen kautta Vuohijärvelle ja yhtyy sieltä aikanaan Kymijokeen.

Lapinsalmen silta kuuluu Ketunlenkin ja Kaakkurin kierroksen nähtävyyksiin.