Siirry sisältöön

Iivananvuori

Iivananvuori on jyrkkä ja laaja kallioseinämä Koskijärven rannalla aivan Kuismantien vieressä matkalla Repoveden kansallispuiston pohjoiseen Saarijärven sisäänkäyntiin. Iivananvuoresta löytyy useita lippaluolia sekä erikokoisia koloja ja onkaloita. Yksi näistä lippaluolista sijaitsee aivan tien vieressä ja se toimii oivallisena sateen suojana huonolla säällä.

Samaisessa luolassa kerrotaan myös kummittelevan yöllä liikuttaessa. Ryssä-Iivanan uskotaan edelleen asustava luolassa. Tarinan mukaan Ryssä-Iivana oli jäänyt rajavartiosta erakoksi piiloon Kuismaan ja asustellut luolalla.

Iivanan luola

Kylillä jo vuosisatoja kulkeneen tarinan mukaan vuoren juurella olevassa luolassa on muinoin asunut venäläissyntyinen Iivana, joka aiemmin oli ollut rajavartijana Voikoskella, aikana jolloin Ruotsin ja Venäjän raja kulki Kymijoessa ja Vuohijärvessä.

Kesät Iivana asusteli luolassa ja talvet kyläläisten saunoissa. Iivanan luola on oikeasti lähinnä lippa mutta sen katto-osasta on vieläkin helposti havaittavissa nokea. Luolassa on reilu seisoma korkeus ja kaunis näkymä Koskijärvelle. Iivanan nuotion pohjakin on luolassa vielä tallella. Iivanan pitämä nuotio on jopa kuluttanut ja haurastuttanut luolan seinämää. Kylällä kerrotaan Iivanan olleen pätevä muuraamaan kiviuuneja. Kun toiset olivat moittineet Iivanaa hitaaksi, oli Iivana vastannut puolustukseksi "Itse kivi kantama, itse savi sotkema ja sit viel sanoma et olemma Iivana hidas."

Iivanan kuoleman jälkeen kyläläiset hautasivat Iivanan Mäntysaaren hautausmaahan. Mutta koska he epäilivät Iivanan olevan ortodoksi, he hautasivat varmuuden vuoksi Iivanan sata metriä hautausmaan aidan pohjoispuolelle.