Siirry sisältöön

Repoveden Olhavanvuorelta on löytynyt vasta tämän vuosissadan alussa kaksi kalliomaalausta, jotka ovat kuitenkin aikojen saatossa säiden armoilla pahasti haalistuneet. Olhavanvuoressa on nähtävissä miehen kasvot sekä parrakkaan miehen hahmo. Kalliomaalauksien myötä on selvää, että paikka on muinoin ollut metsäsuomalaisille pyhä paikka.

Olhavan jylhyys saa mielen hiljaiseksi. Olhavanlammesta nousee taivasta kohti 50 metriä korkea kallionseinämä. Olhavanvuoren päältä näkee kilometrien päähän ja esimerkiksi valkoisena loistavan Elvingin tornin pystyy erottamaan helposti pelkällä paljaalla silmällä. Olhava on vanha lappalaisten nimitys jyrkänteelle ja rotkolle.

Olhavanvuori on myös kiipeilijöiden suosiossa ja siellä käy nykyisin kiipeilijöitä myös Euroopasta sekä Venäjältä. Olhavalla vierailtaessa kiipeilijät on syytä ottaa huomioon. Jo pelkästään vahingossa kiipeilyköyden päälle astuttaessa köyden sisään painuu hiekkaa, joka heikentää köyden ominaisuuksia. Vuoren päältä tippuva käpy tai kivi saattaa pudotessaan aiheuttaa pahaa vahinkoa. Kiipeilijöillä on tapana varoittaa alhaalla olijoita eli jos kallion juurella kuulet huudon "kivi" tai "köysi" kannattaa katsastaa ylöspäin.

Olhavan kiipeilykalliolla on kymmenittäin eri tasoisia kiipeilyreittejä. Vanhin niistä on jo vuodelta 1975 ja nimeltään Vekara. Reitin ensimmäisenä alaköydellä kiivennyt saa nimetä reitin. Ja kiipeilijöillä ei mielikuvitusta puutu, Olhavalta löytyy mm piipittävät lipidit, uitettu koira, super finn, trikoo-nisse sekä viimeinen dinosaurus. Kiipeilyreiteille annetaan myös numero, joka kuvaa reitin vaikeutta. Osa reiteistä kulkee kallionhalkeamia pitkin ja toiset reitit menevät ylös puhdasta kallionseinämää pitkin. Olhavanlammen veneet ovat ainoastaan kiipeilijöiden käytössä.