Siirry sisältöön

Avohakkuita ja aktivismia

12,00 € / 5 h

Repoveden kansallispuisto 20 vuotta: Repoveden tarina - metsähistoriaa yli kolmelta vuosisadalta retkikokonaisuus muodostuu viidestä retkestä, jotka vievät osallistujat kronologisesti Repoveden metsiin ja niiden historiaan. Avohakkuita ja aktivismia on juhlavuoden tapahtumasarjan viides ja viimeinen retki.

Miten yhtiön puunhankinnan ydinalueesta tuli lopulta kansallispuisto?

Retkellä kierretään Repoveden pohjoisosien polkuja ja kuullaan tarinaa Repoveden suojelualueen synnystä, kuinka metsäyhtiön omistamasta talousmetsästä tuli kansallispuisto. Retken aikana kierretään viimeisten vuosikymmenten keskeisiä tapahtumapaikkoja.

Repoveden kansallispuiston syntyhistoria

Repoveden suojeluhistoria on ollut vaiheikas ja värikäs. Ensimmäisiä voimakkaita merkkejä suojelupäätökseen vaikuttamisesta oli Repovedellä nähty jo vuonna 1977 eli kaksi vuotta ennen Koijärveä. Repoveden suojeluprosessin aikana tuli tutuksi myös metsähakkuiden estäminen luontoaktivismin keinoin. Mielenosoittajat estivät hakkuita mm sitomalla kettingeillä metsäkoneita.

Repoveden kansallispuiston suojeluprosessi ei ollut helppo, eikä edes nopea. Kaikkiaan ensimmäisistä suunnitelmista kesti kolmekymmentä vuotta, ennen kuin laki Repoveden kansallispuistosta allekirjoitettiin vuonna 2002. Repoveden kansallispuisto on poikkeus koko Pohjoismaissa, koska se on suurelta osin edelleen metsäyhtiö UPM:n omistamaa ja yksityistä suojelualuetta.

Merkkejä historian värikkäistä käänteistä löytyy edelleen metsien siimeksestä, kun niitä osaa vain etsiä. Tervetuloa tutustumaan Repoveteen suojeluhistorian näkökulmasta!

Ajankohta ja paikka

Retkelle osallistuvat kokoontuvat su 20.8.2023 klo 10.00 Repoveden kansallispuiston Saarijärven sisääntuloon osoitteeseen Kuismantie 995, 52920 Voikoski (Kouvola). Retki päättyy viimeistään klo 16.00 mennessä aloituspaikkaan.

Osallistujamäärä ja ilmoittautuminen

Retkelle on yhteensä 30 paikkaa ja ilmoittautuminen sulkeutuu lauantaina 19.8.2023 klo 20.00.

Retkestä, soveltuvuus

Retki alkaa opastuksen aloituspaikalta, josta lähdetään kulkemaan ensin tiepohjaa pitkin Olhavan suuntaan. Matkan aikana käydään läpi kansallispuiston syntyhistoriaa savotta-ajalta tähän päivään, painottuen kuitenkin 70-luvun jälkeisiin tapahtumiin. Olhavan kaivolla on mahdollista käydä täyttämässä vesipullo, jonka jälkeen suuntaamme kohti Valkjärven eteläpuolen polkua pitkin Kirnukankaalle. Kirnukankaan laavulla on evästauko (omat eväät) ja metsäpalovaroituksen sallimissa rajoissa mahdollista tehdä tulet. Laavulta paluu Saarijärven sisääntulolle.

Retkelle osallistujilta edellytetään peruskuntoa ja kykyä liikkua maastossa. Liikkuminen on kuitenkin hidastempoista ja sisältää useita taukoja sekä pysähdyksiä.

Retken kokonaispituus on n. 8 km.

Hinta ja retken sisältö

Retken hinta on 12€ ja sisältää opastuksen sekä retkeilyrakenteiden käyttöoikeusmaksun (Metsähallituksen veloittama kustannus).

Varusteet

Osallistujalla tulee olla tukevat ja hyvin pitävät jalkineet ja säänmukainen vaatetus. Erittäin suositeltavaa on kosteammalla kelillä jalat kuivana pitävät jalkineet. Repussa on hyvä olla sadevaatteet, juotavaa ja runsaat sekä maittavat eväät.

Turvallisuus

Retken järjestävällä yrityksellä on toiminnan vastuuvakuutus ja retkelle laaditaan erillinen turvallisuussuunnitelma. Lisäksi oppailla on ensiapuvarustus mukana retkellä.

Vastuullinen matkailu

Tervarumpu on Metsähallituksen yhteistyösopimusyritys. Yritys vastaa siitä, että liikuttaessa merkittyjen reittien ulkopuolella retki toteutetaan vastuullisesti maastoa tarpeettomasti kuluttamatta.

Reitillä ei ole roska-astioita. Varaathan mukaasi mahdollisille roskillesi astian/pussin.

Säävaraus, Korona, Force majeure ja toiminta peruuntumistilanteissa

Mikäli retken ajaksi on ennustettu erittäin huonoa säätä kuten voimakasta tuulta ja sadetta tai ukkosta, retki perutaan turvallisuussyistä. Retken peruuttamispäätös sääolosuhteisiin liittyen tehdään viimeistään retkiaamuna klo 07.00.

Retken toteutukseen liittyen järjestäjä seuraa Koronan osalta alueellista tilannetta ja tilanteen heiketessä merkittävästi tai jos viranomaiset antavat suosituksia/määräyksiä, jotka rajoittavat tilaisuuksien järjestämistä, retki perutaan.

Muissa mahdollisissa Force majeure -tilanteissa peruuntumisesta ilmoitetaan kuten muissakin tapauksissa.

Kaikissa edellä mainituissa tilanteissa retken peruuntumisesta ilmoitetaan ilmoittautuneille sähköpostilla pl. mikäli peruutus tapahtuu retken toteutuspäivänä, peruuntumisesta ilmoitetaan myös tekstiviestillä. Mikäli retki perutaan edellä mainituista syistä, palautetaan osallistumismaksut.